Perfekta dagen

Igår blev lite sent, så när vi blev tvugna att lämna Doormetry för disinfectionday tidigt imorse tog vi med oss filt och snacks till en mycket vacker park. Skulle kunnat lägga upp en massa bilder fårn denna vackra park full med tempel, men, vi låg bara på filten hela dagen och brände oss i ansiktet. Kaisa blidde en tomat, resten fick mest röda näsor. Där i skuggan av ett träd nära vattnet lyssnade vi på musik, käka lättare måltider och pratade om de mest intressanta men meningeslösa ämnen. Imorgon ska vi på en utflykt som jag vet ingenting om. Få har fått informationsbrevet, jag är ej en av dem, återkommer mer med resan måndag/onsdag

Everland



Dessa bilder är från Kaisa, jag tog personligen inte så mycket men när jag fått tysken på bilden nedans bilder kommer jag att visa mer av Everland, som hade helt fantastiska karuseller. På bilden uppe till höger demostrerar jag även mina nyköpta skor för 15000 W, ca 75 kr.



Koreanska köket

Maten här varierar brett, man kan få allt från glas-is-nudelsoppa till Pepperonipizza. Is-nudelsoppa kommer aldrig vara en hitt för mig, samma med glasnudlar (genomskinliga platta, sliskiga som fastnar i halsen). Dock finns det många måltider som gjort mig fascinerad.
 
Till vänster är mera en resturang med ett japanskt stuk. Johu(Finländaren brevid mig) ser uta tt ha stoppat en lite för stor sushibit i munnen.















Bilden ovan är från en mera typisk Koreansk resturang där man själv får tillaga maten på gasolpannan i mitten av bordet. Det stekta köttet tillsammans med de olika tillbehören äts sedan på vikta salladsblad ganska likt tacos. Och precis som tacos är det väldigt lätt att göra misstaget med att stoppa in för mycket per salladsblad.

Bilderna nedan visar ett av de få ställen man kan få "eftterrätt" och en
ganska typisk bar. Barer finns det gott om här i Suwon fast de flesta är
oftast väldigt tomma. (Dessa bilder är från Max fotograferingar)







Teaching English

Svenskar är några av de bästa på engelska efter de som har det som modersmål, det tror iallafall asiater. Finns viss sanning i det, och jag har haft möjligheten att bli "Teachers assistent"(TA) i engelska-klasserna för lärarelever. Idag blev jag även erbjuden jobb som LÄRARE, inte bara meddeltagare. Detta jobbet skulle ge mer än den 8000 won jag får per timme som TA och innebära att jag själv kan påverka och hålla i undervisningen. Mer ansvar, och mycket roligare. 8000 won = 50 kr (skattefritt). Jag har redan lovat bort mig till TA men eftersom alla ämnen bara har en lektion per vecka så kommer jag nog hinna med detta med. Som ni kan se på den generösa lönen är det mer som lockar än de höga inkomsterna.

Studierna går bra och min ämnen blev efter mycker om och men:
Cross Culture
Strategy and Leadership in NGO (Non Govermental organizations)
NGO and Global Cooperation
Korean New Generation and Soscial Changes
Beginning Korean

Att det står NGO betyder inte så mycket, Strategi och ledarskap/Globalt samarbete handlar mestadels om sina kärnaspekter, men kommer även in på skillnaden i jämförelse till NGO. Vilket är bra för mig om jag vill ha dem överförda till min utbildning.

Cross Culture, är på pricken det jag vill studera mot, och är den absolut mest intressanta kursen. Imorgon ska min grupp hålla i en presentation.

Läraren som håller i Korenskakursen på nybörjarnivå talar knappt någon engelska. När hon idag skulle förklara grammatik och gjorde detta på korenska, gick det inte så bra. Att undervisa oss i hur bokstäverna låter och skrivs, funkar, men eftersom hon inte kan berätta vad man gör fel utan bara snackar högre på korenska så sitter de flesta europer med munnarna öppna som stora fågelholkar medan kineserna sitter och nickar och säger "Nä Nä" (vilket förvirrande nog betyder: JA)

Därför, tänkte jag på min nästa TA-lektion fråga ifall någon av de korenska engelskastuderande skulle vilja ha ett utbyte där vi träffas ca 2 h i veckna, och tar ena timmen till att hjälpa mig med uttal och betydelse av ord och nästa timme till att hjälpa dem med uttal och grammatik. Kom fram till att det förmodligen var populärt så jag har frågat runt lite och en del har anmält sitt intresse. 

Eftersom jag bara har EN lektion per kurs i veckan (koreanska språket är undantag med TVÅ) betyder det att jag har mycket fritid. Fritiden är dessutom centrerad till tor-sön, då jag givitvis har text att läsa, men att jag är relativt ledig till att resa/njuta. På lördag har skolan anordnat en utflykt likt den till Nationalmuseumet och Templet fast mer närliggande. På torsdagen blir det nog plugg/tvätt och kanske städa lite. På fredag hoppas jag kunna åka på äventyrsland igen.

Glömt att berätta, i fredags, var jag på Everland. Ett av asiens största nöjesparker. Gröna lund och Lisseberg kan kasta sig i väggen i jämförelse. Disneyland är nog närmare. Dock hade de i jämförelse till Disney hade Everland ett par överflödiga dekorationer men inte heltäckande utan man kunde se in på skräpiga/sunkiga områden lite här och där.

Som svensk störde jag på ineffektiviteten av köandet då samtliga passagera på en åktur skulle plocka ihop sina saker, sen skulle en anställd gå mellan ett par punkter, säga till en annan anställd att släppa fram de nya passagerarna som hade rätt långt att gå emellan vilket innebär en enrom tidsförlust. Men jag har noterat att inte många andra kulturer stör sig på detta, eller ens noterar det. Vi är väldigt olika.

Cross Culture diskuterar olika kulturer och hur viktigt det är att man ser skillnader men inte lägger en värdering i dem som bra eller dåliga. Jag är själv inte helt exemplarisk då jag har svårt att klara människor som är 1 h försenad och vickar på axlarna som ursäkt.

Kommer bilder från Everland senare.

Lotte World

Tog även denna helg tillfället att åka till Seoul men denna gången till ett mer äventyrsställe. Det liknande lite Disney World, men mestadels fanns det inomhus. För förstoring är det bara att klicka på bilderna.

 

Gyeonbok Palace

 Dessa nya bilder är från Max kamera, där jag och Andreas på fotot längst till höger posar med vårat födelseårsdjur.


Mig i en vacker titt-ut-kostym. Har även nu kunnat lägga till de bilder jag tog med Max kamera, samt de bilder han tog med mig på.


De små figurerna på takens kant visar hur pass heliga de olika byggnaderna är. De fler figurer desto heligare. Alltid ojämna nummer

Besök till Seoul

Universitetet anordnande en dagsutflykt till Seoul och som kan ses nedan till Koreas Nationalmuseum. Vi fick även se ett äldre kjesartempel som ses ovan, som går i stuk med kjesartemplet intill himmelska fridens torg i Kina.

IKEA vs Nationalmuseumet


Campusområdet


Rum för 2               Regn                     Natur                      Uni                          Kök


Bilder härifrån Campus, klickbara för förstoring

Korea

Det har kännts lite som en magisk kraft inte velat att jag ska åka till Korea, mesta som kunnat gå fel, har gått fel. Men nu är jag framme, säkert och välbehållen. Vädret e varmt och hjärnan är trött.



Ny blogg

Tyvärr kan man inte göra så mycket kul med resebloggen vilket har gjort att jag har valt att satsa på att försöka designa en egen blogg. Kommer klistra in gammal information hit. /Anna-Greta (varför Anagleta.. Njo, det är vad jag "heter" i Korean=)

RSS 2.0