Skillnad Sverige Korea: Shopping

När jag fick reda på att jag kommit in i Korea började min sökning efter information om landets kultur och beteende för att veta vad jag skulle ha med/vänta mig. Dock fann jag mycket lite information och tänkte därför i denna blogg i ett par olika kapitel beskriva skillnader mellan Korea och Sverige.


I Sverige berättade våran skolkoordinator att det är nästan lika dyrt i Korea som Sverige och att här saknas många av våra hygienprodukter. Jag vet inte när Inger besökte Korea eller hur växelkursen såg ut då, men på vanliga märkesprylar (kameror, skor, kläder) är det ca 20-30% billigare. Saker som är producerade här och med mindre kände märken kostar avsevärt mycket mindre och tjänster som i hårklippning, restaurangbesök eller taxi är något man har råd av att göra mycket. Taxi från mig till lokala stormarkanden kostar 30-50 kr beroende på trafik, buss in till huvudstaden (1 h resa) kostar 12 kr. Hygienartiklar, se nedan


Dunkin Donats, KFC och Starbucks

I Korea finns mycket mer av den amerikanska maten och produkterna än vi kan se i Sverige och många produkter har amerikansk text. Dock inte alla matprodukter och när det bara är en bild på ett glatt barn på förpackningen är det väldigt svårt att urskilja om det är ost, ris eller små barn innanför alla de lagren som den omges av. Att tänka miljövänligt i form av färre förpackningar och källsortering har ännu inte blivit någon stor grej i Korea.


Vilka produkter finns inte här?
Nja, många av svenskarna har klagat efter köpt det billigaste schampot i småbutikerna att de har fått mjäll, men till det finns det en enkel lösning: köp de dyra schamporna i de stora butikerna.

Speciella "frisörschampon" har jag inte hittat och eftersom vi och koreanerna har så olika hårtyper är nog enda stället för det kring den amerikanska militärbasen. Ännu ej hittat: stora behåar, trosor som inte antingen är för tanter(stora gråaktig) eller föör otantiga (massa färg/genomskinliga/brodyr), "svenskartad" ost, osötad mjölk, svenskt kaffe(inte så konstigt), sura äpplen, knäckebröd eller mörkt bröd.

Deo:
 Koreanerna har uppenbarligen an annantyp av "svettkultur" och "normala" deon brukar vara svåra att hitta, när man väl gör det är de i reseförpackningsstorlek och kostar ungefär samma som hemma (vilket i Koreanska mått är dyrt).


Bindor och tamponger:
Bindor finns det gott om i alla dess former men för de tjejer som föredrar tamponger kan det vara klokt att plocka med hemifrån, det finns en sorts tampong här men är ej av den stuken som de flesta föredrar. Men åter igen, åker man in till  amerikanska basen kan man dock säkert hitta detta med.


Skor:
som ni säkert förstår har Koreaner små fötter, för tjejer med 39 och uppåt är det mycket svårt att hitta skor. Men för mig med storlek 41 fanns det faktiskt ett par inne i stan som passade mina fötter. För män är det normalt stopp vid 43. De har även en annan märkning på skorna här, 41 är tex 260 och 40 = 255.


Storlekar i övrigt:
Så klart betyder inte "S" det samma som small i Sverige utan mera XXS. Eftersom XXL sitter tight på mig här är det lite deprimerande att gå i butiker. Har jag väl fått på mig något går långärmat lite längre än armbågen eller att kjolen visar hälften av trosorna. För de som inte känner mig kan det noteras att jag i Sverige är storlek 40-42 och har ovanligt långa armar.


Pruta?

Klart kan man pruta i Korea, men kom ihåg att det är mycket viktigt att le. Koreaner föredrar att göra affärer med människor som de gillar privat och det är lättare att få en bra affär om man fnissar lite och pratar lite allmänt strunt runt om självade affärsuppgörelsen. Givetvis är detta väldigt tidskrävande och därför kan butiker som "homeplus" eller "homever" vara väldigt uppskattade där priset är fast och relativt lågt. På marknader går och man bör pruta, i butiker varierar det lite på produkt och butik men försöka med ett leende brukar inte tas som en förolämpning. Pruta på resturanger verkar inte avra någon hitt med på ställen man går ofta finns möjlighet att få kredit.


Alkohol:
Det koreanska alternativet är "Souju" vilket är som vodka fast endast 20% när man blandar detta med citron eller annan smaktillsatt blir det mycket lättdrucket och lätt att "fördricka sig" Kass och Max som är de inhemska ölerna och är lätta och billiga att få tag på. I bättre sorterade butiker finns dock de flesta viner och likörer. Koreaner skäms inte för att dricka utan det är en soscial del, mer om detta kommer under "barliv"


Ost:
Mycket svårt att få tag på "svenskartad ost" även i de mer exklusiva butikerna. Viss fransk och Italiensk ost går att hitta i huvudstadens dyraste butiker.


 Att tänka på
En sak som jar har märkt när utbyttesstudenter shoppar med Koreaner är att vi skriker ut: "NÄMEN GUD VAD BILLIGT!" Detta uppfattas av många koreaner som lite väl framträdande och visst är det billigare, men man behöver ju inte påpeka det var tionde sekund.


Kreditkort:
I större butiker (och ofta även mindre) går det utmärkt att betala med kort. Dock är det bara ett visst antal bankomater som accepterar "overseas"-kort. Men det är i regel aldrig svårt att efter lite fumlandes hitta en bankomat som spottar ut pengar åt en.


Säkerhet att betala med kort i butiker?
Mycket säkert, Koreanerna är mycket ärliga när det kommer till affärer, visst finns där alltid undantag men du kan med ganska gott samvete betala med det på många ställen. Allting ska ju vägas med svenskt hedeligt förnuft. Även om du ger för mycket pengar till expediteten kommer han eller hon förklara att du räknat fel och ge tillbaka de extra pengarna.

Sedlar? Sedlarna går inte längre upp än 10,000 vilket i dagens (4/10-2008) är ca 58 kr.  De har ända ner till 10 won, vilket är mycket lite.


Öppettider:
Butiker är i regel öppna alla dagar med undantag på vissa högtider. Stora varuhus som "Homeever" och "Homeplus" skryter dock med att ha öppet 365 dagar per år 24 h om dygnet. Så vill man upp och shoppa mitt i natten? Inga problem. På söndagar kan man se att en hel del klädesbutiker väljer att hålla stängt.


Köpt för mycket?
Det är även möjligt att skicka hem saker (lådor får du på köpet vid större fruktköp, i större butiker) Har ej ännu kollat upp kostnaderna men tror det är relativt billigt, men kanske inte att köpa massa saker att sälja till nära och kära. (Glöm inte att betala skatt isåfall) =)



Om det är någon som har frågor på andra shoppingämnen delar jag gäran med mig av min kunskap (eller frågar någon)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0